سل گاوی
کد پست
934
دسته بندی
اخبار
نویسنده
️️سل گاوی
️ قسمت اول ؛
عامل: Mycobacterium bovis
اپیدمیولوژی:
دام های حساس:
گاو- خوک- بز
همه گروه های سنی حساس اند.
مهمترین منبع آلودگی برای گله های گاو، حضور گاو آلوده در گله است.
در برخی کشورها حیات وحش نظیر گورکن، گاومیش و گوزن به عنوان مخزن بیماری مطرح میشوند در صورتی که در برنامه کنترلی جایی ندارند و همین امر سبب اندمیک شدن بیماری در مناطق خاص میشود.
روش انتقال:
مهمترین راه ورود مایکوباکتریوم بویس به بدن دام استنشاق است. درصورتی که حجم بالای باکتری در آب آشامیدنی، شیر، علوفه یا مدفوع بلع شده توسط حیوان حضور داشته باشد، میتوان روش بلع را هم به عنوان راه انتقال در نظر گرفت.
سایر روش های انتقال از قبیل جفت گیری، منی و پیپت تلقیح آلوده غیر معمول اند.
اهمیت انتقال به انسان:
مایکوباکتریوم بویس تنها عامل 5 تا 10 درصد موارد سل در انسان است که مهمترین راه انتقال آن به انسان مصرف شیر خام آلوده است. پاستوریزه کردن شیر میتواند سبب کاهش انتقال بیماری به انسان شود.
بیماری زایی:
استنشاق باکتری سبب حضور آن در عقده های لمفاوی موضعی به خصوص عقده های لمفاوی عقب حلقی میشود. حدود 2 هفته بعد میتوان انتظار ضایعات کلسیفیکاسیون در عقده های لمفاوی موضعی را داشت. سپس باکتری از طریق عروق لمفاوی خود را به سایر نقاط بدن از جمله ریه گاو می رساند.
درگیری سایر ارگانها میتواند خود را به شکل سل ارزنی (دانه های ارزن) نشان دهد.
درصورت درگیری پرده صفاق و جنب، به شکل مرواریدی تبدیل میشود.
بیماری گاهی میتواند مزمن شود که در این صورت عقده های لمفاوی درگیر نیستند ولی توکسمی پایدار به همراه ضعف و کاهش وزن دیده میشود.
#ادامهدارد...
کانال آموزش دامپزشکی