اتصالات سری و موازی باتریها
گاهی اوقات در سیستم های قدرت با ولتاژ و جریان بالا نیاز است که تعدادی باتری کوچک را به صورت سری و موازی با هم نصب کنیم تا به جریان و ولتاژ مورد نظر برسیم . برای اطلاع بیشتر در این رابطه در ادامه با فارس باطری همراه باشید .
سیستمهای سری موازی باتریها اکثرا در یو پی اس ها یا سیستمهای برق اضطراری کاربرد دارند . البته از این سیستم در خودروها و کامیونهای برقی , لیفتراک های برقی و بسیاری موارد دیگر استفاده میشود .ساده ترین نوع این سیستم در کامیونها و خودروهای با ولتاژ 24 ولت استفاده میشود . در سیتم برق 24 ولتی دو عدد باتری مشابه با هم به صورت سری قرار میگیرند تا ولتاژ 24 ولت را تدارک ببینند .
دو مشخصه مهم باتریها :
1- ولتاژ
2-جریان
سری و موازی کردن باتریها به منظور ایجاد تغییر در این دو مشخصه باتری بوده , به صورتی که با سری کردن ولتاژ و با موازی کردن جریان تغییر میکند . بهتر است بدانید که حتما سعی شود در این اتصالات باتریها از یک نوع و یک کارخانه تولید کننده باشند .
انواع روشهای اتصال در باتریها : قانون سری کردن باتریها :
سری کردن
باتریها به منظور افزایش ولتاژ کاربرد دارد . به صورتی که وقتی دو باتری به
صورت سری به هم بسته میشوند ولتاژ انها با هم جمع و جریان انها ثابت
میماند .مثلا در شکل زیر اگر دو باتری با ولتاژ 12 ولت 100 امپر را به صورت
سری ببندیم و به دستگاه ups متصل کنیم , این دستگاه این دو باتری را به
صورت یک باتری واحد و با ولتاژ 24 ولت و جریان 100 امپر در نظر میگیرد .
یا در شکل زیر که سیستم برقی یک موتور الکتریکی را به نمایش میگزارد در صورتی که امپر باتری 7 امپر و ولتاژ هر کدام 12 ولت باشد این باتریها در کنار هم تشکیل یک باتری با ولتاژ 36 ولت و جریان 7 امپر را خواهند داد .
قانون موازی کردن باتریها :
هدف از موازی کردن باتریها افرایش میزان جریان خروجی انهاست . در صورتی که دو باتری همسان را با هم به صورت موازی متصل کنیم جریان انها به هم جمع و ولتاژ انها ثابت میماند . دقت کنید که فقط میتوان دو باتری با ولتاژ یکسان و از یک نوع و یک کارخانه سازنده را با هم به صورت موازی بست و اتصال چند باتری مختلف به صورت موازی کمی خطرناک بوده و در بهترین حالت باعث کاهش عمر این باتریها میشود . برای مثال در شکل زیر 2 باتری 12 ولت 600 امپر به صورت موازی با هم بسته شده و تشکیل یک باتری واحد با ولتاژ 12 ولت 1200 امپر میدهد .
اتصالات ترکیبی باتریها :
در اتصال ترکیبی که هم در دستگاههای برق اضطراری , هم خودرو های برقی هم کامیونها کاربرد دارد , هم از اتصال سری و هم موازی با هم استفاده میشود . در این نوع اتصال نیز مهم است که باتریهای یکسان از یک کارخانه به هم اتصال داده شوند چون تکنولوژی و فرایند ساخت کارخانه ها با هم متفاوت هستند . برای مثال در شکل زیر که نحوه اتصالات باتری برای افزایش جریان و ولتاژ در یک دستگاه یو پی اس را به نمایش میگذارد در صورتی که ولتاژ هر باتری را 12 ولت و جریان هر کدام را 100 امپر در نظر بگیریم , در نهایت یک باتری واحد با ولتاژ 48 ولت و جریان 200 امپر را ایجاد کرده ایم . برای این کار کافی است ابتدا محاسبات هر شاخه را به صورت جداگانه انجام داده و در نهایت دو شاخه را با هم موازی قرار دهیم . در اینجا هر شاخه تشکیل یک باتری 48 ولتی 100 امپر میکند و در نهایت با موازی کردن شاخه ها جریان انها با هم جمع شده و به 200 امپر میرسد .